LAPL / PPL / SEP

LAPL / PPL / SEP

"Vliegen, de ultieme vrijheid ondergaan. In het leven komen slechts een aantal absoluut onvergetelijke momenten voor. Eén van de meest ultieme momenten in je leven: Wanneer je voor de eerste keer met een soepele polsbeweging een vliegtuig van de startbaan tilt, de wereld langzaam onder je verdwijnt. Naast je de instructeur, demonstratief met zijn armen over elkaar; Jij Vliegt!!!"

Vliegschool De Kempen opereert vanaf Kempen Airport en heeft een ruime ervaring in het opleiden van privévliegers. Voor privévliegers zijn er in principe 2 brevetten te behalen. Wij bieden u de mogelijkheid tot het behalen van een Light Aircraft Pilot License (LAPL) of een Private Pilot License (PPL).

Om aan de vliegopleiding te beginnen zijn er geen eisen m.b.t. leeftijd gesteld. Om solo te mogen vliegen dient men minimaal 16 jaar oud te zijn en tenminste 17 jaar oud om het praktijkexamen aan te kunnen vragen en u dient wel medisch goedgekeurd te zijn.

De verplichte vliegmedische keuring voor zowel LAPL als PPL kunt u ondergaan op verschillende plaatsen. De geldigheid van de medische verklaring is leeftijd afhankelijk. De kosten van deze (initiele) keuring bedragen ca. € 300,-.

De vliegopleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Al tijdens de eerste vliegles krijgt u het stuur in handen, rolt u zelfstandig bochten aan en leert u klimmen en dalen. Na twee lessen maakt u uw eerste zelfstandige take-off en na ongeveer 4 lessen voert u zelfstandig uw eerste landing uit. Hierna kunt u, afhankelijk van uw vorderingen, na ongeveer 12 tot 15 lessen uw eerste solovlucht maken. Na minimaal 30 vlieguren in uw logboek, bent u in principe klaar voor het examen LAPL. Voor een PPL zijn minimaal 45 lesuren vereist. De praktijk boeken kosten totaal € 44,50.

In onze vliegschool wordt tijdens de praktijkopleiding een vast programma afgewerkt volgens opleidingssyllabus waarbij u zelf kunt bepalen hoe frequent u lest. De vlieglessen vinden plaats met een Cessna 150, 152, 172 motorvliegtuig of eventueel met uw eigen vliegtuig. U betaalt per minuut. De lessen duren over het algemeen 40 à 60 minuten.  Het bedrag, welke u voor een vliegles betaalt, is inclusief instructeur en de landingsrechten.

Eens per week op donderdagavond wordt er in onze vliegschool theorieles gegeven van 19:30 tot 22:30 uur. Deze cursus duurt circa negen maanden en de volgende vakken worden onderwezen:

  • Luchtvaartvoorschriften
  • Operationele procedures
  • Algemene kennis van luchtvaartuigen
  • De beginselen van het vliegen
  • Uitvoering en planning van de vlucht
  • Meteorologie
  • Navigatie
  • Menselijke prestaties en beperkingen
  • Radiotelefonie VFR (Visual Flight Rules)

De theoretische vliegopleiding kunt u, evenals de praktijk, beginnen wanneer u wilt. De theorie examens kunt u per vak afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onder supervisie van de Inspectie Leefomgeving en Transport, Divisie Luchtvaart, dit kan op iedere gewenst moment. De theorievakken dienen na het eerste examen binnen 18 maanden allemaal behaald te zijn. De praktijkopleiding LAPL of PPL dient te worden afgesloten met een examen uiterlijk 24 maanden na het behalen van de theorie.

(Alle prijzen onder voorbehoud)