RPL / MLA

RPL / MLA

MLA staat voor Micro Light Aircraft en is ontstaan doordat men enkele tientallen jaren geleden op het idee kwam om een zeilvliegtuig (hangglider) uit te rusten met een kleine motor. De MLA is opgebouwd uit een buizenframe, de vleugels zijn bekleed met een soort kunststof draclon. Een MLA is een vliegtuig met een maximum gewicht van 490 kg. Onder de deltavleugel is plaats voor maximaal twee personen. Het vliegtuig wordt aangedreven door een motor met propellor. De MLA is een ideale oplossing voor iedereen die ook met een kleiner budget van de luchtvaart wil genieten.

Vliegschool De Kempen opereert vanaf Kempen Airport en heeft een ruime ervaring in het opleiden van MLA-vliegers.  U wordt opgeleid tot MLA-vlieger ‘Recreational’ (RPL) wat u de bevoegdheid geeft om eventueel met een passagier (niet commercieel) vluchten te maken.

Om aan de vliegopleiding te beginnen zijn er geen eisen m.b.t. leeftijd gesteld. Om solo te mogen vliegen dient men echter minimaal 16 jaar oud te zijn en tenminste 17 jaar oud om het praktijkexamen aan te kunnen vragen. Er is eveneens geen maximum leeftijd voor het starten met de vliegopleiding op onze vliegschool, u dient wel medisch goedgekeurd te zijn.

De verplichte vliegmedische keuring kunt u ondergaan op verschillende plaatsen in Nederland, in door de Joint Aviation Authorities (JAA) toegelaten Medische Instituten. De geldigheid van de medische verklaring is leeftijd afhankelijk. De kosten van deze (initiele) keuring bedragen ca. € 300,-.

Eens per week op donderdagavond wordt er op onze vliegschool theorieles gegeven van 19:30 tot 22:30 uur. Deze cursus duurt circa acht maanden. De volgende vakken worden onderwezen:

  • Luchtvaartvoorschriften
  • Operationele procedures
  • Algemene kennis van luchtvaartuigen
  • De beginselen van het vliegen
  • Uitvoering en planning van de vlucht
  • Meteorologie
  • Navigatie
  • Menselijke prestaties en beperkingen

De theorie opleiding kunt u, evenals de praktijk, beginnen wanneer u wilt. Het theorie examen kunt u per vak afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) onder supervisie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Divisie Luchtvaart, dit kan op iedere gewenst moment. De theorievakken dienen na het eerste examen binnen 18 maanden allemaal behaald te zijn.

De praktijkopleiding RPL MLA dient te worden afgesloten met een examen uiterlijk 36 maanden na het behalen van de theorie. De praktijk boeken kosten totaal € 22,50.

Tijdens de MLA-praktijkopleiding wordt een vast vliegprogramma afgewerkt. De lesfrequentie bepaalt u zelf. De vlieglessen duren over het algemeen 30 minuten. Het bedrag, welke u voor een vliegles betaalt, is inclusief instructeur en de landingsrechten. De vlieglessen worden gevlogen met de AirCreation GTE-503. Voordat u in het vliegtuig stapt wordt met u besproken wat u tijdens de vliegles gaat oefenen. Na minimaal 30 uur vliegopleiding kan het praktisch examen worden afgelegd. Het praktijk examen dient te worden afgelegd uiterlijk 24 maanden na het behalen van de theorie.